Når folk snakker om næstekærlighed, tænker man automatisk i retning af ulandsstøtte og velgørenhedsorganisationer såsom Red Barnet. Her er der virkelig brug for støtte, og til forskel fra et land som Danmark er hver en krone udslagsgivende i det store perspektiv.

Denne fortolkning af næstekærlighed er dog langt fra udtømmende, og i mange tilfælde er det muligvis i højere grad et spørgsmål om idealet, end det er et spørgsmål om, hvor støtten er mest effektiv. Læs her om, hvordan næstekærlighed kan være langt mindre fremmed, men stadigvæk være et godt formål.

 

Historisk

Fortolkningsmæssigt udspringer næstekærligheden for mange folkeslag fra religion og er et udsagn om, at man skal hjælpe hinanden og vise kærlighed til selv en fremmed. I Biblen er det eksempelvis givet, at man skal elske sin næste ubetinget, og i denne forbindelse gives der eksempler på, hvordan man skal hjælpe og elske selv den værste forbryder og svindler. Derved er næstekærligheden altså ikke kun et spørgsmål om at hjælpe folk, men altså også om at tilgive hinanden. Lignende fortolkninger findes i andre religioner såsom buddhisme og delvist i islam, og det kan derfor siges, at ideen om næstekærligheden faktisk har en universel oprindelse.

 

Hjælp din næste

Som sagt er det ikke nødvendigvis de allersvageste, man alene skal hjælpe. I denne forbindelse er det mindst lige så vigtigt, at man husker at være bevidst om sine nærmeste, således at man ikke ender med at overse og tilsidesætte disse. Har man eksempelvis en mor eller far, der hver evig eneste dag knokler alene med det formål, at man skal have rent tøj og nye støvler, er det da ideelt at vise noget næstekærlighed i form af aflastning i denne situation. Vis eksempelvis din støtte ved at forenkle den hårde hverdag med en robotstøvsuger, en plæneklipper eller en tur i wellness – ja, faktisk kan en smule opmærksomhed i de fleste tilfælde være nok. Så viser man hurtigt, at man værdsætter hinanden, og man sikrer samtidig, at den hårdtarbejdende ’næste’ i det mindste får færre pligter i løbet af hverdagen. Vælger man eksempelvis at købe en robotstøvsuger, kan man finde en god en af slagsen, der kun behøver minimal opmærksomhed. Dermed har man vist næstekærlighed ved at fjerne den daglige støvsugning fra agendaen. Så kan eksempelvis din mor eller kæreste i stedet nyde en stund foran tv’et eller i dit selskab.

Foruden at gøre dagligdagen nemmere med værktøjer såsom en robotstøvsuger kan man også lette byrden ved selv at trække i fløjlshandskerne. Herved viser man støtte til sine nærmeste, og det kræver ikke andet end en smule knofedt. For den person, man vil hjælpe, vil det med garanti være en stor hjælp, og taknemmeligheden er svær at finde andetsteds.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *