De seneste par år har vi set en tendens i samfundet til, at der er fokus på det grønne og det sunde. Det gælder alt fra, at vi vil have parfume-fri shampooer, produkter uden hormonforstyrrende stoffer og andre kemikalier, begrænsning af rygning i det offentlige rum, øget fokus på den sunde krop gennem træning og motion til reduktion af CO2-udslip. Her gælder det om, at virksomheder såvel som privatpersoner yder en indsats for at udvise samfundsansvar.

Greenpeace har eksempelvis flere gange kritiseret virksomheden Apple for at benytte sig af kulbaseret energi til at drive datacentre – denne kritik har Apple taget til sig, og har de seneste år satset på at få sine datacentre til at køre på sol, vand og vind. Det har fået Greenpeace til at rose Apple i stedet for at rise. Derudover har Apple kunne reducere deres brug af personbiler for pendlere med 15.000 ved at lade deres ansatte rejse med grønne biodiesel-drevne busser. Apple har derudover i deres arbejde med Macbook Pro kunne fjerne mange af de skadelige stoffer, som ellers er ganske almindelige i fremstillingen af bærbare computere (herunder bromberede flammehæmmere, kviksølv og polyvvinylchloid). Apple har sagt med andre ord øget deres fokus på miljø. Virksomhedens CSR (Corporate Social Responsibility) strategi fanger de kunder ind, som sætter stor pris på, at der er fokus på miljømæssige problemstillinger.

Det er her vigtigt at forstå, at en virksomhed ikke bare er en virksomhed den dag i dag. Virksomhederne kan være anførende pragteksemplarer på, hvordan vi alle sammen kan stå sammen og hjælpe hinanden og ikke mindst vores miljø. Det virksomhederne gør, er ikke blot vigtigt internt i deres organisation, men har ofte også en indflydelse for dig som forbruger eller kunde. Når du vælger bestemte produkter, eller støtter bestemte organisationer, så tager du ofte stilling til spørgsmål angående samfundsansvar.

Det er nemlig yderst vigtigt, at du tager stilling til disse ting. Du har nemlig også som privatperson et ansvar for at passe på den verden, du er en del af. Du kan selv gøre noget for at passe på miljøet.
Når du eksempelvis skal af med den elektronik, som du har købt hos fx e-gear.dk, så må du aldrig smide det i skraldespanden. Når du smider elektronik ud, så bliver elektronikken brændt og kan ikke genanvendes: Genanvendeligheden forsvinder, fordi elektronik består af utallige mineraler og metaller, som er sjældne i naturen. De sjældne dele er svære at skaffe, og vil kun blive vanskeligere at få fingrene i. Elektronikaffald er desuden ekstremt miljøforurenende, når det brændes af.

Elektronik skal altså smides korrekt ud. Eksempelvis computere og mobiltelefoner eller andet batteridrevet legetøj, skal ud i en beholder til lille elektronik (eller til storskrald, når du skiller dig af med større computere eller fjernsyn). Der er desuden genbrugsstationer med særlige afdelinger inden for elektronik. På denne måde, er der nogle, der kan få glæde af det, du ikke selv har glæde af mere – og derved er genbrug en god mulighed. Det er ikke mindst godt for miljøet, at det elektroniske produkt genbruges uden ændringer – på den måde går der færre ressourcer til spilde.

Du kan evt. selv sælge din gamle elektronik videre, og tjene lidt penge på det selv, hvis du nu står i den situation, hvor du opgraderer din gamle telefon/computer til en ny, og den gamle egentlig stadig virker, som den skal. Der er ingen grund til at smide noget væk, som kan glæde både dig og andre. Det er vel også altid dejligt, at få lidt penge ud af noget, man har investeret dyre domme i.
Der er også den velgørende mulighed, som er den vej en stor del af alle virksomheder ofte går.

Gammel elektronik kan nemlig gøre gavn i hænderne på mindre velhavende: selvom værdien af en telefon nok er faldet for dig, så kan den være meget værd for fattige familier i forskellige ulande. Der er også velgørende foreninger, som vil finde din elektronik nyttig. Afleverer du den et sådant sted, kan din gamle computer/telefon sælges, hvorefter pengene kan bruges til nødhjælpsarbejdere. Virksomheder og privatpersoner kan altså stå sammen og hjælpe hinanden i kampen om at passe på kloden og gøre verden til et bedre sted at leve i.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *