Begrebet bæredygtigged bliver i dag brug i mange sammenhænge. Vi skal alle helst leve så bæredygtigt som muligt, men hvad betyder begrebet egentlig? De fleste ved, at det har noget at gøre med, at vi skal passe på kloden, så vi ikke udrydder os selv. Det er dog værd at overveje, hvorvidt du ved hvad begrebet helt nøjagtigt er udtryk for, hvis du dykker ned i det.

Hvad betyder bæredygtighed?

Ifølge FN er definitionen på bæredygtighed ”… en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.”. Det kan dermed udledes, at vi som den nulevende generation, skal passe på jorden, så vi ikke efterlader en ringere version af jorden til de kommende generationer.  Det giver meget god mening, men det er en bred definition, og giver ikke specifikke værktøjer til, hvordan vi i vores hverdag kan leve mere bæredygtigt.

En bæredygtig hverdag

Mange faktorer skal tages under betragtning for, at vores hverdag opfattes som værende bæredygtig. Det kan være svært, at omlægge sin hverdag fra den ene dag til den anden, det er de færreste i stand til. Derfor kan det til at starte med være en god ide, at lave en brainstorm og skrive ned, på hvilke punkter vi forventer at kunne ændre adfærd, så denne betegnes som værende bæredygtig. Et forslag til en plan kan være, at lave en oversigt med 12 punkter, hvor du kan ændre din adfærd, så den er mere miljøvenlig. Derefter kan du sætte dig selv et mål om, at implementere et af disse punkter i din hverdag, hver måned. På den måde har du en plan, og omstillingen til en mere bæredygtig hverdag, vil i højere grad være mild og håndterbar.

Få en bæredygtig hverdag på 12 måneder

Grøn forskel har udarbejdet en plan, som vil gøre din hverdag miljøvenlig og dermed bæredygtig.

 • Afmeld reklamer – en almindelig husstand vil på den måde spare 140kg CO2.
 • Skru ned for temperaturen din el vandvarmer – skru temperaturen ned til 55 grader.
 • Fjern kemi fra børneværelset – støv af i kasserne med børnelegetøj, og fjern ftalater i støvet.
 • Skift til rengøringsmidler uden giftige stoffer – gå efter rengøringsmidler med svanemærket.
 • Smid alt køkkenaffald i en kompost – den er rig på næringsstoffer til jorden.
 • Rengør køleskab – Hvis metalspolerne bag køleskabet bliver dækker af snavs og støv, vil dit køleskab blive en enorm energisluger.
 • Nedsæt forbruget af plastik – CO2 fra en flaske vand er på over 25 millioner kg. i Danmark årligt.
 • Nedsæt forbruget af tøj – køb tøj som er produceret på bæredygtig vis, og brug det i lang tid.
 • Skift bruseren ud – udskift din nuværende bruser ud med en vandbesparende bruser.
 • Undgå træk – udskift tætningslister eller hele ruder, hvis de ikke isolerer korrekt. På den måde nedsætter du dit forbrug af varme, som både er godt for din økonomi og miljøet.
 • Skift til sparepærer – en sparepære bruger mindre el og bruger den tilgængelige strøm mere effektivt.
 • Grønne gaver – forkæl dine nærmeste med gaver som er mærket med certificerede miljømærker.

Hvis ikke du føler at det er realistisk at implementere alle disse forslag, vil implementeringen af blot et par stykker af dem, være sundt for miljøet. Lidt bæredygtighed er bedre end ingen bæredygtighed.

Bæredygtighed i bybilledet

Flere kommuner er begyndt, at implementere bæredygtige løsninger i bybilledet. Det har været tiltrængt, og er udtryk for en positiv udvikling. Odense Kommune har eksempelvis investeret i miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse. HeatWeed Sensor maskinen er vidunderet, som gør denne form for ukrudtsbekæmpelse mulig. Maskinen har været en stor succes, og er med tiden steget gevaldigt i popularitet, den føres her  https://www.svenningsens.dk/ .

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *