Spørgsmål som, hvordan kan jeg alene gøre en forskel for miljøet i min hverdag og hvor skal jeg begynde er dem vi oftest stiller, når vi beslutter os for at tage kampen mod klimaforandringer og forurening op. Et godt sted at starte er med dine tekstiler.

Hvordan forurener tekstilindustrien?

Tekstilindustrien er kendetegnet ved en kæde af produktion, der er lang og kompliceret og består af mange forskellige virksomheder af forskellige størrelser. Produktionen består af alt fra garn, strikkede og vævede stoffer til de færdige produkter, der pryder vores hjem og som er en del af vores hverdag. Der er tale om tæpper, boligtekstiler, alt det tøj vi klæder os i og tekstiler til industrielt brug. De største syndere er såkaldte vådbehandlingsprocesser hvor de væsentligste miljøpåvirkninger sker i forbindelse med mængden af udledt spildevand og indholdet af miljøskadelige stoffer.

Forurener dine tekstiler?

Tekstiler er en uundgåelig del af vores hverdag og begrænser sig ikke kun til det sæt tøj vi hopper i til dagligt. Vi putter os i vores sengetøj, tørrer os i vores håndklæde, dækker bord med vores dug eller dækservietter og vi tørrer tallerkenerne af i viskestykket. Er disse tekstiler at finde i dit hjem, så er der en stor chance for, at du med dine tekstiler, bidrager til forurening.

Vi bruger tekstiler hver dag og hele tiden, men vores forbrug af tekstiler er ofte en overset miljøsynder, idet de fleste hovedsageligt sætter ind på deres brug af kemikalier i hjemmet eller fødevarer. Når vi beslutter os for at gå vores forbrug i sømmene, er det således sjældent vores tekstilforbrug, vi har med i vores overvejelser. Men tekstilindustrien er i dag en af de største syndere, når det kommer til forurening og derfor kan det betale sig at sætte ind her.

Hvilke tekstiler skal du vælge hvis du vil undgå at skade miljøet?

Men hvilke tekstiler skal du så vælge, hvis du gerne vil undgå at skade miljøet? Et godt tip er at undersøge hvilke producenter af tekstiler, som lægger væk på en miljørigtig produktion og som stiller høje kvalitetskrav til deres produkter.

En række tekstilproducenter er i dag begyndt at tænke i miljørigtige produktioner og produkter, som man som forbruger kan købe og bruge i sin hverdag med god samvittighed. En sådan producent er Georg Jensen Damask, der har høje krav til deres produkter, der som minimum skal leve op til gældende lovkrav og standarder. De tester desuden deres produkter for skadelige kemikalier og gør sig umage med at nedsætte forurening gennem miljøbevidst og ansvarlig drift og produktion og stiller store krav i forbindelse med miljøhensyn. Her kan du således med god samvittighed købe din dug, dine viskestykker, dit håndklæde, din nye kimono eller sengetøj og er samtidig garanteret god kvalitet, der holder længe og en klassiker, der passer til hverdagen. Så vil du gerne undgå at klimasynde med dine tekstiler, så er produkter fra producenter som disse dem du skal vælge.      

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *