Vi danskere er glade for forbrugslån, kviklån, sms-lån, ja kært barn har mange navne. Desværre har disse lån en bagside, og det er selvfølgelig at de er dyre, og at folk der tager dem sjældent, har det fulde overblik over, hvad disse lån i sidste ende vil koste.

Det er også af denne grund at regeringen på det sidste er gået ind i sagen, og vil nu forsøge at dæmme op for forbrugslånfesten med strammere lovgivning i forhold til både markedsføring og hvor meget du egentlig kan/må låne.

Lovforslag har dog lange perspektiver, og kender du en eller flere, som er på vej i en gældfælde eller som du ved allerede er det, så kan du faktisk allerede du gøre en god sag og hjælpe dem med disse 3 simple tips.

1. Forslå at anvende kreditvarsel

Et kreditvarsel er noget som man kan bruge, hvis man mistænker, at der er en der misbruger ens identitet, så kan man gå ind på borger.dk og tilmelde sit CPR-nr. Når man er tilmeldt med kreditvarsel, vil man ikke kunne optage lån med dit CPR-nr.

Selvom denne funktion er lavet til at forhindre svindel med din identitet, så kan det også bruges som en slags ”hjælp til selvhjælp”, til personer der har svært ved at sige nej til hurtige lån og dermed hurtige penge.

Disse personer kan nemlig selv melde dig på, eller du kan gøre det for dem. Næste gang de lige har brug for et hurtigt lån, vil de få deres ansøgning afvist. For at få lånet skal de ind og framelde sig kreditvarslet og det kan tage lidt tid. I den tid det tager, kan man så håber på at de ikke længere skal bruge pengene eller kommer til fornuft. Det er et i hvert fald en god mulighed du kan give videre til personer du mener har brug for det.

Et kreditvarsel er en light-version af RKI, som man desværre ikke frivilligt kan tilmelde sig pt.

2. Hjælp dem med at forstå lån

De personer som tager hurtige lån, gør det sandsynligvis fordi de ikke kan gennemskue, hvordan forbrugslån fungerer og de egentlig betaler for at tage lånet.

Du kan forsøge at forklare, hvordan lån fungerer, hvis de altså vil lytte. Brug evt. en side som forbruggerfinans.dk og deres forbrugslån oversigt til at visualisere, hvad en forbrugslån egentlig koster, og hvorfor man bør afbetale det hurtigst muligt.

Når de ved, hvordan lån fungerer ved de måske næsten gang, at de ikke skal optage dem, om ikke andet ved de, hvordan de vælger det lån der reelt set er billigst for dem.

3. Hjælp dem med at samle lån og forhandle med kreditorer

I bedste luksusfælden kan du tage din ven eller familiemedlem i hånden og simpelthen få styr på de dyre lån. Du kan f.eks. forsøge at samle lånene og få afviklet nogle af de dyreste. Du kan også prøve at lave nye aftaler med kreditorerne, hvis du kan garantere en hvis afbetaling hver måned.

 

Vi håber at du med denne guide har fået et par ideer til, hvordan du kan hjælpe dine venner og familie ud af gældfælden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *