Der er rigtig mange grunde til at blive bloddonor. Du har simpelthen mulighed for at redde liv. Hvert år er der et presserende behov for omkring 25.000 nye donorer til at erstatte dem, der falder fra af forskellige årsager. Det kan være dig, der fører den traditionsrige kultur med gratis bolddonation i Danmark. Hvordan dette kan lade sig gøre, kan du læse videre om her.

Hvorfor blive bloddonor?

Det er desværre sådan, at rigtig mange uheldige mennesker derude har brug for andres blod. Det kan være af den ene eller anden årsag. Det kan være de har været i et trafikuheld. Erstatning ved trafikuheld er selvfølgelig belejligt, men det redder ikke menneskeliv – det gør blod.

Derudover er det virkeligt dejligt at gøre noget, der er ubetinget godt. Ved at donere blod får du en bedre samvittighed. En god samvittighed er en af de vigtigste forudsætninger for et godt og velfungerende liv.

Hvordan foregår det?

Efter du har tilmeldt dig, vil du kort efter blive indkaldt til din første samtale. Du bliver normalt ikke tappet ved dit første forsøg, hvorfor der i stedet bliver taget en masse prøver til bestemmelse af din blodtype og din blodprocent. Derudover tjekkes dit blod for virus.

Bagefter bliver du stillet en række spørgsmål vedrørende mulige sygdomme og risikoadfærd. Sørg for at drikke og spise rigeligt, inden du får din første tapning.

Hvor meget blod tappes?

Det er normal procedure at give en halv liter blod ved en tapning. Det lyder af meget, men det tager ikke mere end to uger, før dine blodlegemer er gendannede.

Dette betyder dog ikke, at du kan donere blod hver anden uge. Ved en tapning mister du rigtig meget jern, som tager op imod tre måneder at få tilbage igen. Igen, normal procedure er at blive tappet for blod to gange om året.

Hvem kan blive bloddonor?

Det er desværre ikke alle, der er egnede som bloddonor. Enkelte sygdomme som malaria og specielle former for leverbetændelse giver dig varig udelukkelse.

Du får desuden en midlertidig karantæne, hvis du har været i steder som Kina, Sydøstasien, Syd- og Mellemamerika, det meste af Afrika, noget af Tyrkiet. Her varer karantænen et halvt år. Hvis du i perioden d.1 maj-d.30 november har været i Central- og Sydeuropa får du kun en karantæne i 28 dage. Som bloddonor opdaterer du løbende et karantænekort.

Derudover gives der karantæne på fire måneder, hvis du er blevet piercet eller tatoveret, eller har fået foretaget akupunktur af en, der ikke er læge.

Mere almindelige sygdomme som kyssesygdomme og normal forkølelse kan også give karantæne. Det er dog en kort karantæne på 7-14 dage.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *